Leuke feitjes die je nog niet wist over je scooter

Tijdelijke aanbieding

Schrijf je nu in bij jouw-scooterrijbewijs voor de ééndaagse Scooter theoriecursus. Maak gebruik van onze actie en betaal nu slechts eenmalig €79,- voor de complete Scooter Theoriecursus in één dag.

17/8/2022
5 min leestijd

Heb jij nou net je scooter rijbewijs gehaald dan hebben wij hier wat tips en weetjes die je misschien nog niet wist. Hierdoor leer jij wat nieuws en kan je veiliger de weg op. Door sommige weetjes verleng je de levensduur van je scooter en dit is natuurlijk heel fijn. Kies ook een scooter die bij je past en die bij je budget past.  

Scooter verzekering  

Wat kost een scooter verzekering, dit is een veel gestelde vraag en hier zijn meerdere antwoorden op. Een WA-pakket kost je gemiddeld 20 euro per maand. 

Een WA+ pakket kost gemiddeld 30 euro per maand.

Een Allriskverzekering kost je al snel minimaal 50 euro.

Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af, zoals: Merk van de scooter, Prijs van de scooter, en jaar van de bouw van de scooter. De bedragen kunnen dus heel erg uiteenlopen. Vergelijk meerdere scooterverzekeringen en kijk welke het betrouwbaarst en goedkoopst is.

Met een WA-pakket wordt de schade aan derden vergoed, maar de schade aan je eigen scooter niet. Diefstal en/of brandschade wordt ook vergoed. Een WA-pakket is verplicht in Nederland als eigenaar van een scooter.

Met een WA+ pakket heb je eigenlijk hetzelfde als in een WA-pakket. Alleen ben je ook op je eigen scooter verzekerd en ook verzekerd tegen storm.

Met een allriskverzekering ben je vrijwel voor alles verzekerd. Zowel in als buiten het verkeer en ook als de schade je eigen schuld is. Bijvoorbeeld ook de schade aan je helm, kleding en bagage is verzekerd tot maximaal 350 euro per persoon als er verzekerde schade aan de bromfiets is ontstaan. Daarom is een allriskverzekering een van de duurste verzekeringen. 

  Tips en weetjes

– Voor een langere levensduur van je banden pleeg iedere 1.500-2.000 km onderhoud.

De voorband heeft 2 bar lucht en de achterband heeft 2,5 bar lucht.

Met een snorfiets dien je met een linker spiegel te rijden en 2 spiegels als je een bromfiets hebt.

Rijd nooit je benzinetank helemaal leeg, hierdoor kan er vuil in de carburateur komen.

–  Vanaf 2015 moet bij nieuwe scooters het licht altijd branden.

Snorfietsen moeten altijd op het fietspad rijden.

– Start je scooter moeilijk, geef dan 3x gas en start de scooter zonder gas te geven.

Staat je scooter lang stil, leg de accu aan een druppelaar of start hem regelmatig even.

Met of zonder helm op de scooter?

Het begint natuurlijk met de vraag of je een helm wilt dragen. Gelukkig heb je die keuze want op een bromscooter (45km/h) moet je een helm dragen. Maar op een snorscooter (25km/h) hoef je geen helm te dragen. Als je langere afstanden wilt rijden en ergens sneller wilt zijn is een bromscooter aan te raden. Als je geen helm wilt en korte afstanden moet afleggen is een snorscooter aan te raden. Scooters vind je in verschillende prijsklassen en ook verschillende kwaliteit. Een scooter kan je al heel goedkoop kopen, maar wanneer je dagelijks gebruik maakt van je scooter. Kan je beter kiezen voor een scooter van hoge kwaliteit en een goed bekend merk. Dit betekent niet dat je altijd voor A merken hoeft te gaan maar over het algemeen gaat een duurder merk scooter langer mee. Kwalitatief praat je dan over grote merken zoals: Vespa, Peugeot, Yamaha en Girela.

Onderhoud

Elke scooter heeft onderhoud nodig, anders komt je scooter na een paar jaar stil te staan. Als je jouw scooter goed wilt onderhouden is het belangrijk dat je scooter onderdelen makkelijk verkrijgbaar zijn. Bij bekendere merken is dit meestal het geval, maar bij sommige scooters zijn de onderdelen erg exclusief. Dit zijn meestal de B merken en de scooters die je minder vaak ziet in het openbaar. Het is daarom erg belangrijk te bedenken wat voor merk scooter je wilt en of deze makkelijk te onderhouden is. Ons advies is sleutel niet te veel zelf aan je scooter en laat hem om de zoveel tijd na kijken door een monteur. Dit hoeft geen dure monteur te zijn maar eentje die bekend is en goede reviews heeft is altijd handig. 

Share this post

Al meer dan 53.000 geslaagden. Ben jij de volgende die slaagt?