Alle gevaren van alcohol in het verkeer

Tijdelijke aanbieding

Schrijf je nu in bij jouw-scooterrijbewijs voor de ééndaagse Scooter theoriecursus. Maak gebruik van onze actie en betaal nu slechts eenmalig €79,- voor de complete Scooter Theoriecursus in één dag.

17/8/2022
6 min leestijd

Hoe ga je om met alcohol en wat zijn de regels die je moet weten voor je auto theorie-examen.

Hier vertellen we je alles over in dit artikel. Let op! Ga voorzichtig om met alcohol in het verkeer en wees niet bang om een keertje BOB te zijn. 

Tot grote verbazing is het toegestaan om met alcohol in het verkeer te rijden. Maar dit mag natuurlijk tot een bepaalde hoeveelheid en dat wordt gemeten aan de hand van promille (staat voor één duizendste deel) 

Een beginnend bestuurder mag maximaal 0,2 promille alcohol in zijn bloed hebben.

Een gevorderd bestuurder mag maximaal 0,5 promille alcohol in zijn bloed hebben.

(0,2 promille is ongeveer één drankje en 0,5 promille 2 drankjes)

Dit geld voor bestuurders waaronder: automobilisten, fietsers, vrachtwagens en brom en snorfietsen. Voor voetgangers geldt dat je niet op je alcohollimiet hoeft te letten, maar je kunt wel bestraft worden op openbaar dronkenschap. Een beginnend ben je op 16, 17 en 18-jarige leeftijd altijd tot en met 23 jaar. Vanaf volwassen leeftijd tel je er 5 jaar bovenop. 

Hoelang blijft alcohol in je bloed?

Gemiddeld blijft alcohol van een standaard glaasje drank 1,5 uur in je bloed. Dit geld dus per drankje maar drink je hierna er nog eentje dan wordt dit verlengd met 1,5 uur. Dit is de tijd die je lichaam nodig heeft om de stoffen af te breken. Dit kan natuurlijk verschillen per persoon en het ligt er natuurlijk ook aan wat je hebt gegeten en hoe gezond je bent. 

Wat doet alcohol met je rijgedrag?

Dit kan verschillen per persoon maar over het algemeen is het volgende bekend:

Reactiesnelheid: Je reactievermogen is slechter en je remt of wijkt later uit.

Voertuigcontrole: Je hebt het voertuig minder goed onder controle.

Zicht: Je kijkt lang recht vooruit en kijkt niet om je heen alsof je in een tunnel zit.

Aandacht: Je bent snel afgeleid en je kan minder goed focussen.

Slingeren en snelheid wisselingen: Als je alcohol op hebt vertoon je vaak slingergedrag en wissel je van snelheid.

Straffen onder invloed rijden

Er zijn verschillende straffen voor het rijden onder invloed. Rijden wordt als een misdrijf gezien en word dus zwaarder bestraft als een overtreding. Als je een beginnend bestuurder bent ben je bijna altijd strafbaar als je meer dan een glas alcohol op hebt. Kijk dus uit en laat dat biertje of drankje het liefste gewoon staan.

Voorbeelden straffen:

– Boete van maximaal 21.750,000 euro                                                                                                          

– je kunt je rijbewijs maximaal 5 jaar kwijtraken, of je moet je rijbewijs opnieuw halen.

– je kunt een taakstraf of gevangenisstraf van maximaal 12 maanden krijgen. Dit kan door een aanrijding of vandalisme komen.

– Soms moet je een cursus volgen omdat je door alcoholgebruik gevaarlijk hebt gereden, die volg je bij het CBR. Dit heet een LEMA (lichte educatieve maatregel alcohol en verkeer) of een EMA (educatieve maatregel alcohol en verkeer)

Belangrijkste regels over rijden onder invloed:

-Als beginnend bestuurder 0,2 promille en als gevorderd bestuurder 0,5 promille.

-Als je veel drinkt kan het zijn dat je in de ochtend nog niet mag rijden. Omdat er dan nog Alcohol in je bloed zit.

-Koffie of thee helpt je niet nuchter te worden, dat kan het juist verergeren.

-Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft en word als een misdrijf gezien.

Conclusie:

Samengevat is het dus niet verstandig om onder invloed de weg op te gaan. Kijk dus uit met drank, voor jonge bestuurders is dit hoe dan ook af te raden. Denk goed na voordat je een drankje drinkt, of sla dat drankje over. Jaarlijks vallen er te veel doden door rijden onder invloed en niet alleen rijden onder invloed. In 2018 werden er 36 doden door alcohol in het verkeer geregistreerd. Dit is te veel vinden wij en we willen daarom iedereen aanraden lekker het OV te pakken en je eigen grenzen goed te kennen. Zo raken er minder mensen gewond en gebeuren er minder ongelukken. Alcohol kan heel gevaarlijk zijn en je neemt hier al snel te veel van dus zorg altijd dat er een BOB is die als taxichauffeur kan dienen. 

Wij hopen jullie genoeg informatie te hebben gegeven over de gevaren van alcohol in het verkeer. Kijk goed uit en rij veilig, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers.

Share this post

Al meer dan 53.000 geslaagden. Ben jij de volgende die slaagt?